HIV se može preneti putem telesnih tečnosti, konkretno putem krvi, semene tečnosti, vaginalne tečnosti i majčinog mleka.

To u praksi znači da se HIV može preneti samo na tri načina:

  • Nezaštićenim seksom
  • Sa majke na dete
  • Razmenom krvi

Kada je u pitanju nezaštićeni seks, najčešći i najrizičniji načini prenosa su analni i vaginalni seks. Iako je moguće preneti HIV oralnim seksom i drugim seksualnim igricama, za njih je verovatnoća prenosa drastično manja.

Sa majke na dete se HIV može preneti tokom porođaja – ukoliko majka ne zna da je inficirana HIV-om pa tokom porođaja nisu preduzete mere predostrožnosti i zaštite bebe; ali se takođe i još češće može preneti nakon porođaja tokom dojenja majčinim mlekom.

Razmena krvi se najčešće odnosi na intravensko korišćenje droga i to konkretno na deljenje igala tom prilikom ili na transfuzije krvi gde osoba tokom transfuzije dobije krv inficiranu HIV-om.

Important StrawberryVažno je znati da se u razgovoru o mogućnosti infekcije HIV-om nije korisno baviti koje su šanse da se HIV prenese kojim ponašanjem. HIV-om se ili inficiramo ili ne. Za osobe koje se inficiraju HIV-om šansa je uvek 100%, bez obzira na ponašanje i sled okolnosti.

Sada kada znate kako se HIV prenosi, pogledajte kako se HIV ne prenosi.

Dakle, HIV se ne prenosi lako. Ali ukoliko imate ikakvih daljih dilema o prenosu HIV-a, slobodno nas kontaktirajte.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook


Pišite nam!