Najbolji način da se zaštitimo od HIV-a je da razumemo opasnosti, pa da umanjimo rizike!

Ovde smo izlistali načine na koji se sve HIV može preneti. Pošto njih znamo, evo nekih načina kako možemo smanjiti rizik od infekcije HIV-om.

Ispravna upotreba kondoma – najbolja nama dostupna zaštita kod seksualno aktivnih ljudi je ispravno korišćenje kondoma pri analnom i pri vaginalnom seksualnom odnosu. Kondomi štite od HIV-a, ali i od drugih seksualno prenosivih infekcija kao i od neželjene trudnoće. Za detalje o ispravnoj upotrebi kondoma pogledajte ovde.

Komunikacija o seksu – Što bolje poznajemo partnere, njihove želje, skeusalne navike, aktivnosti i seksualno zdravlje, bolje ćemo se zaštititi. Važno je da iskažemo koji nivo zaštite želimo pri seksu, zatim da obratimo pažnju na to da li partner možda ima ranice, osipe, čudne sekrete i fleke koji mogu biti posledica infekcija od kojih kondomi ne mogu da nas zaštite.

Razboritost pri seksu – za mnoge ljude korišćenje psihoaktivnih sredstava (alkohola ili droga) pri seksu povećava osećaj užitka. Njihovo korićenje takođe povećava i rizik od infekcije u smislu nekorišćenja ili neadekvatnog korišćenja zaštite, ili izbora partnera koji nas može dovesti u rizik. Iskustveni savet kaže – ako nisi u stanju da voziš, nisi u stanju ni za seks.

Apstinencija je i dalje jedini apsolutno sigurni način zaštite od HIV-a. Ipak, ona nije opcija za mnoge seksualno aktivne ljude.

Korišćenjem sopstvenog i sterilnog pribora pri intravenskom korišćenju narkotika. Danas je sterilan pribor dostupan i jeftin. Postoje i programi smanjenja štete, koji za ljude koji intravenski koriste droge obezbeđuju sterilan pribor.

Postekspozicionom profilaksom (PEP-om) – ukoliko vam se desi neki rizik, obratite se nekom od centara

Redovnim testiranjem na HIV. Iako nam sam test neće sprečiti infekciju HIV-om, testiranjem u nekom od savetovališta ćete saznati u kakvim ste rizicima možda nesvesno bili, kako da se zaštitite od njih i dobiti pokoji dobar savet.

Testiranjem se ipak može sprečiti prenos HIV-a sa majke na dete, odnosno, ukoliko buduća majka sazna svoj HIV status, može preduzeti sve potrebne mere da se infekcija ne prenese na bebu.

Important StrawberryVažno je da znamo da je svako odgovoran za svoje sopstveno zdravlje! Da bismo mi ostali zdravi, na nama je da koristimo ili zahtevamo odgovarajuću zaštitu. Niko drugi nije dužan da štiti naše zdravlje!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook


Pišite nam!