Infekcija HIV-om je najčešće potpuno asimptomatična. To znači da sam HIV neće izazvati nikakve simptome po kojima može da se prepozna da je osoba inficirana. Zbog toga mnogi otkriju svoj HIV status tek kada imuni sistem dovoljno oslabi da oportunističke infekcije krenu da prave dar-mar po organizmu, pa se testiraju i utvrde da je HIV glavni krivac.

Kod nekih ljudi se mogu javiti takozvani simptomi rane infekcije. To znači da kada HIV uđe u organizam i napadne imuni sistem, on odgovori, pa simptomi koji se javljaju liče na prehladu, grip, čak i mononukleozu. Što znači da može da dođe do povećanja limfnih žlezda u vratu, naročito na zadnjem delu vrata i u pazušnom delu. Zatim, može doći do iznenadnog gubitka telesne težine, do povišene temperature, preko 38oC, koja potraje više do mesec dana, do proliva, gljivičnih infekcija. Kod muškaraca se, na primer, može javiti anemija.

Pošto su ovi simptomi jako nalik simptomima drugih bolesti, često prođu nezapaženo, pa ih čak i lekari mogu videti kao simptome drugih oboljenja, i pošto se javljaju kod malog broja novoinficiranih ljudi, oni nisu merodavni za dijagnoziranje HIV-a.

Important StrawberryVažno je znati da je apsolutno jedini način da se utvrdi infekcija HIV-om da se obavi test na HIV.

Takođe je važno znati da pre testa na HIV treba sačekati da prođe period prozora od trenutka rizika, kako bi test mogao pouzdano da pokaže šta se dešava u organizmu. Period prozora je vreme koje je potrebno da organizam razvije dovoljnu količinu antitela na HIV da ih test detektuje. Ovaj period zavisi od testa koji se koristi i može biti od dve nedelje do dva meseca.

Ukoliko vam ne kaže savetnik u centru za testiranje – obavezno pitajte.

Ukoliko ste seksualno aktivni, preporučuje se da se testirate barem jednom godišnje. Češće ukoliko imate rizične kontakte.

Ukoliko planirate porodicu ili ste već u drugom stanju, obavezno se testirajte na HIV.

Pogledajte ovde gde se u Srbiji možete testirati na HIV.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook


Pišite nam!