Important StrawberryTestiranje je apsolutno jedini pouzdan način da se utvrdi da li je došlo do infekcije HIV-om.

Možda ćete na mnogim mestima na Internetu pročitati, ili od prijatelja čuti da ovaj ili onaj simptom znači da imate ili nemate HIV – test je jedini pouzdani način.

Infekcija HIV-om je uglavnom asimptomatska, što znači da od trenutka ulaska HIV-a u organizam do pravljenja ozbiljne žurke koja vodi u AIDS neće pokazati specifične simptome. Ovaj period može da potraje i do nekoliko godina, a naročito je opasan je je osoba koja je inficirana HIV-om u asimptomatskom periodu vrlo infektivna. Najveći broj prenosa HIV-a je upravo od osoba koje ne znaju da su inficirane – veruju da su zdrave i ponašaju se shodno tome.

Organizam ipak počinje da stvara antitela na virus HIV-a, pa najčešći način testiranja na HIV se radi takozvanim Eliza testom, koji traži upravo ta antitela kojima naš organizam odgovara na HIV.

Gde se može testirati na HIV?

Veliki broj centara za javno zdravlje u Srbiji nudi testiranje na HIV. Potpuni spisak centara za testiranje možete preuzeti ovde.

Pored centara za javno zdravlje, možete se testirati i pri nekoj od organizacija koje rade testiranje na HIV, kao što su Asocijacija Duga, Udruženje Prevent ili Organizacija Jazas.

Mnoštvo privatnih medicinskih laboratorija među svojim uslugama nudi i testove na HIV, što mnogima može delovati primamljivo. Ukoliko ste rešili da se testirate na HIV u privatnoj laboratoriji, pre nego što to učinite, pročitajte ovo. Pročitajte i ukoliko ste se već testirali u privatnoj laboratoriji.

Par stvari koje treba da znate pre nego što se testirate na HIV.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook


Pišite nam!