×
Testiraj se

Peta osoba izlečena od HIV-a

Objavljeno

Naučnici istraživackog tima objavili su da je 53-godišnji muškarac iz Nemačke, poznatiji kao “pacijent iz Diseldorfa” potpuno izlečen od HIV-a, što ga čini petom takvom osobom u svetu.

Rezultati njegovog uspešnog lečenja izašli su u javnost 2019. međutim, naučnici nisu mogli potvrditi izlečenje sve do sada. On nema ćelija HIV virusa koja se mogu detektovati u organizmu, iako je prestao sa terapijom za HIV pre 4 godine. Stoga, zaista jeste u pitanju izlečenje, a ne dugoročna remisija, izjavio je dr Jensen, iznoseći detalje istraživanja u novom izdanju časopisa „Nature Medicine“.

„Kada čujete o izlečenju od HIV – a, to zvuči prosto neverovatno, uzevši u obzir sve izazove kroz koje smo prošli. Međutim, i dalje se radi o izuzetku od pravila“, izjavio je dr Todd Ellerin.

Ovaj pacijent je prošao kroz transplantaciju matičnih ćelija usled raka krvi. Pacijent iz Diseldorfa pridružio se maloj grupi ljudi, koji su se izlečili transplantacijom matičnih celija. Njihovi davaoci posedovali su CCR5-delta 32 mutaciju, koja onemogućava HIV da prodre u ćeliju.

Samo 1% populacije ima ovu genetsku mutaciju, koja ih čini otpornim na HIV.

Transplantacija matičnih ćelija je visokorizična procedura, koja u potpunosti zamenjuje imunitetski sistem
pacijenta i nije pogodna kao lek za sve obolele od HIV-a. Primarni cilj je da se osoba izleči od raka, ali je takođe dokazano dovela do izlečenja pacijenata inficiranih HIV-om.

„Ovo je apsolutno pozitivan simbol nade, ali takođe je puno posla pred nama. Smatram da možemo dosta naučiti od ovog pacijenta i sličnih slučajeva izlečenja HIV-a, kako učiniti buduće strategije bezbednijim“ izjavio je dr Jensen.

„Svaki put kada izleče pacijenta, naučnici stiču neprocenjive uvide, koji im pomažu da u budućnosti dođu do leka za sve.“ Ovo je veoma očigledno korak napred u poboljšanju same nauke i sticanju razumevanja prema tome šta je zapravo potrebno da se izleči HIV“, rekao je dr Ellerin.