×
Testiraj se

Gde možeš da se testiraš na HIV – prednosti i nedostaci

priredio: Bratislav Prokić, novembar 2022.
recenzija: Prof. dr Biljana Kocić, epidemiolog,
Institut za javno zdravlje – Niš

Gde mogu da se testiram na HIV?

Testiranje na HIV se sprovodi u institutima i zavodima, udruženjima, na infektivnim klinikama i u privatnim laboratorijama. Razlike mogu biti u ceni, vrsti testova, vremenu za koji ćeš dobiti rezultat, stepenu anonimnosti, mogućnosti da se posavetuješ i dobiješ podršku koja ti je potrebna.

Šta je dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje (DPST)?

To je usluga u kojoj vodiš poverljiv razgovor sa obučenim savetnikom, pre i posle testiranja. Da li ćeš se nakon savetovanja testirati na HIV, stvar je tvog ličnog izbora. Usluga je besplatna za sve, uključujući i strane državljane. Nisu potrebni uput, lična dokumenta, niti tvoji lični podaci: ime, prezime, adresa i sl.

Gde mogu da obavim dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje (DPST)?

Ova usluga je u Srbiji dostupna u zdravstvenim ustanovama (za sve grđane) i udruženjima (za osobe u pojačanom riziku).

DPST u zdravstvenim ustanovama pružaju 24 savetovališta za HIV pri institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u Studentska poliklinika u Beogradu. Pored testiranja na HIV, dostupno je i besplatno testiranje na hepatitise B i C, a rezultati testova su obično gotovi za dan-dva (u zavisnosti od grada do grada).  

Klikni ovde za spisak savetovališta za HIV

DPST van zdravstvenih ustanova pružaju udruženja kao što je Potent, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, a namenjena su osobama u pojačanom riziku od HIV infekcije, kao što su muškarci koji imaju seks sa muškarcima, ili seks radnici/ce. U Potentu je, pored testiranja na HIV, dostupno i besplatno testiranje na hepatitis C i sifilis, a rezultati testova su gotovi za 15 min.

Klikni ovde da zakažeš testiranje u Checkpoint centrima Potenta u Beogradu, Nišu i Kragujevcu

Prednosti i mane testiranja u privatnim laboratorijama

Za testiranje u privatnoj laboratoriji je potrebno ostaviti lične podatke. Test na HIV nije skup, a rezultati stižu za dan dva na mejl ili se preuzimaju lično. Laboratorije ne nude savetovanje pre i posle testiranja (o periodu prozora, potrebi za dodatnim testiranjem na neke druge polne infekcije, vakcinaciji i drugim vidovima zaštite, ili o lečenju u slučaju pozitivnog rezultata testa).

Ako se testiraš u privatnoj laboratoriji nemoj se ustručavati da nas kontaktiraš za podršku.

Testiranje na HIV na infektivnoj klinici

Infektivne klinike u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu se primarno bave lečenjem osoba koje žive sa HIV-om. Testiranje je moguće obaviti uz lekarski uput. Testiranje bez uputa se radi u hitnim slučajevima, kao što su ubod iglom, ili seksualni odnos visokog rizika, radi uvođenja postekspozicione profilakse (PEP), u prvih 48 do 72 sata, u cilju smanjenja rizika od HIV infekcije.

Objavljeno uz podršku