×
Testiraj se

Kako do PrEP-a

Ako si zainteresovan da koristiš PrEP pružićemo ti sve potrebne informacije, uputićemo te i pomoći da dobiješ PrEP. Zakaži besplatno savetovanje putem sajta.

Bratislav Prokić, septembar 2021.

Ko može da propiše PrEP?
PrEP mogu propisati lekari specijalisti koji su licencirani za propisivanje antiretrovirusne terapije na odeljenjima za HIV, u okviru kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu kao i na Vojno medicinskoj akademiji.

Da li odeljenja za HIV rade tokom kovid epidemije?
Tokom aktuelne epidemije, infektolozi često bivaju upućeni na druga odeljenja i u druge bolnice u kojima se leče obolelih od kovida. Zbog manjka lekara se dešava da odeljenja za HIV u nekim periodima ne rade, odnosno da rade smanjenim kapacitetom.

Da li ću dobiti recept za PrEP ako odem na odeljenje za HIV?
U Srbiji ne postoji utvrđen lekarski protokol i ujednačena lekarska praksa oko propisivanja PrEP-a. Potencijalni korisnici PrEP-a mogu biti odbijeni, ili se suočiti sa višečasovnim čekanjem na lekarski pregled. Akcionim planom aktuelne Strategije za prevenciju i kontrolu HIV-a u Republici Srbiji predviđena je izrada protokola kojim bi trebalo da se reguliše ova oblast.

Da li je PrEP jeftiniji ili besplatan uz lekarski recept?
PrEP se izdaje isključivo na lekarski recept, ali se još uvek ne nalazi na listi lekova koje pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO-a). Akcionim planom aktuelne Strategije za prevenciju i kontrolu HIV-a planirano je ostvarivanje uslova za propisivanje PrEP terapije na teret RFZO-a.