×
Testiraj se

Kako se PrEP koristi

Za analni seks, za gej, bi i strejt muškarce

Bratislav Prokić, septembar 2021.

Potrebno je vreme da organizam apsorbuje PrEP i da se postigne koncentracija leka koja je dovoljna da spreči inficiranje. Zato se sa preekspozicionom profilaksom otpočinje PRE seksa, ali se sa njom nastavlja i POSLE seksa, kako bi se održala visoka koncentracija leka potrebna da spreči inficiranje HIV-om.

Na koji način se uzima PrEP?
PrEP možeš koristiti na dva načina: svakodnevno i po potrebi. Svakodnevno korišćenje će ti pružiti zaštitu 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, dokle god ga budeš redovno uzimao. Korišćenje PrEP-a po potrebi zahteva planiranje vreme seksa i vreme terapije. Uzimanje PrEP-a po potrebi je dobro ako seks imaš jednom nedeljno, ili tokom dva vezana dana. Ako seks imaš više puta nedeljno, puno je jednostavnije i ekonomičnije da PrEP uzimaš svakog dana.

Koji je efikasniji način uzimanja PrEP-a?
Oba režima: svakodnevno uzimanje i po potrebi, su veoma efikasna (preko 99%). Oba režima su odobrena od strane Svetske zdravstvene organizacije, Evropskog AIDS kliničkog društva i drugih relevantnih udruženja. IPERGAY studija je pokazala da je efikasnost doziranja PrEP-a po potrebi podjednako efikasna kao i svakodnevno uzimanje.

U kojoj meri će neki od ova dva načina biti efikasan, zavisi od tvoje adherencije – koliko se pridržavaš propisanog režima uzimanja leka koji si izabrao. Naravno, možeš preći s jednog režima na drugi u skladu sa tvojim potrebama aktuelnim okolnostima.

Svakodnevno

Kako se koristi PrEP svakodnevno?
PrEP-u je potrebno 7 dana svakodnevnog uzimanja (u isto vreme), kako bi postigao dovoljnu koncentraciju leka koja štiti od HIV infekcije. Ako misliš da ćeš u narednih par dana biti u riziku, započni sa duplom dozom, odnosno popi dve tablete odjednom 24 do 2 sata pre seksa, a zatim nastavi da svakog dana u isto vreme uzimaš PrEP. Sve dok budeš redovno uzimao PrEP imaćeš maksimalnu zaštitu.

Šta ako se tokom svakodnevnog korišćenja PrEP-a preskoči doza?
Važno je da svakodnevnom i redovnom upotrebom PrEP-a izgradiš dobar nivo zaštite, kako ti izostanak jedne ili dve doze ne bi pravio problem. Kada ti se to desi, samo nastavi da PrEP redovno uzimaš. Ako napraviš pauzu dužu od sedam dana, počni sa duplom dozom (dve tablete) i nastavi sa redovnim uzimanjem.

Ako si imao rizičan odnos a nisi redovno uzimao PrEP ili si pravio pauze važno je da se testiraš na HIV. U slučaju da se inficiraš, dalja upotreba PrEP-a ti ne bi bila od koristi. Šta više, dalja upotreba PrEP-a bi, u slučaju infekcije, mogla dovesti do mutacije virusa i njegovog daljeg prenošenja na tvoje seksualne partnere.

Po potrebi

Kako se koristi PrEP po potrebi?
PrEP po potrebi počinješ duplom dozom (dve tablete) PrEP-a: najranije 24 sata, a najkasnije dva sata pre seksa. Zatim, jednu tabletu uzimaš 24h nakon prve doze, a još jednu 24h kasnije. Zbog ovakvog načina korišćenja, ovaj režim nazivamo „2-1-1“. Dobar je ako retko imaš analni seks bez kondoma, npr.jednom nedeljno i delotvoran je za analni seks.

Ograničenja: Za vaginalni seks, žene ne mogu koristiti ovaj režim uzimanja, kao ni osobe koje imaju hepatitis B.

adaptirano sa i-base.info

Šta ako se nastavi sa seksom posle druge doze?
Ako između druge i treće doze budeš imao seks, produži sa još jednom dozom: 24 sata nakon poslednje doze. Važno je da nakon poslednjeg seksa budu još dve doze, kako bi dovoljno dugo održala koncentracija leka.

adaptirano sa i-base.info

Ako uzimam PrEP po potrebi, a desi se da nakon par dana imam seks?
Ako je prošlo manje od sedam dana od poslednje doze (minimalno 4 tablete: 2-1-1), dovoljno je da počneš sa jednom tabletom. To je zato što već imaš određenu koncentraciju PrEP-a u organizmu, pa u startu nije potrebna dupla doza.

Ako uzmem duplu dozu, a ne bude seksa?
Ako si započeo sa uzimanjem PrEP-a po potrebi i nisi imao seks, ne treba da nastavljaš sa terapijom. Ali, ako bi ga možda mogao imati idući dan, samo nastavi sa uzimanjem jedne tablete na dan.

Šta ako koristim PrEP po potrebi i zaboravim da popijem lek?
Ako propustiš prvu dozu (dve tablete) možeš izabrati da imaš seks s kondom, ili da uzmeš PrEP što je moguće ranije, kako bi ipak imao određenu zaštitu. Podesi alarm na telefonu za naredne dve doze. Nije problem ako ih uzmeš sat-dva ranije ili kasnije. Korišćenje PrEP-a po potrebi, za razliku od svakodnevnog, ne oprašta povremena kašnjenja i preskakanja.

Mogu li potpuno prestati da koristim PrEP?
Možeš. Ako si ga koristio svakodnevno, nastavi još 7 dana da uzimaš po jednu tabletu na 24 sata, a ako si koristio po potrebi uzmi još dve doze na 24h i na 48h u terminu uzimanja prve doze. O odluci da prestaneš možeš porazgovarati sa lekarom. Porazgovaraj sa partnerom/partnerima o prestanku uzimanja PrEP-a i testirajte se na HIV i druge polno prenosive bolesti. Ako se nešto u tvojim navikama ili životnim okolnostima promeni, možeš (nakon testiranja) ponovno krenuti da koristiš PrEP.