×
Testiraj se

Pouzdanost brzih (rapid) testova

priredio: Bratislav Prokić, decembar 2022.
recenzija: Prof. dr Biljana Kocić, epidemiolog,
Institut za javno zdravlje – Niš

Šta su brzi testovi na HIV?

Brzi (rapid) testovi su adaptirani ELISA testovi. Imaju period prozora od 3 meseca. Detektuju antitela koje organizam stvara kao reakciju na HIV infekciju nakon jednog do tri meseca. Za testiranje se koristi mali uzorak krvi iz prsta, a rezultat se očitava nakon 10 – 15 minuta. Koriste se za masovna, anonimna testiranja u udruženjima i na terenu.

Pored ovih brzih testova postoje: brzi testovi četvrte generacije koji imaju period prozora od 6 nedelja, oni koji rezultat prikažu nakon dva minuta, kao i brzi oralni testovi koji HIV detektuju iz pljucačke. Do objave ovog teksta ovi tipovi brzih testova nisu registrovani u Srbiji.

Koja je prednost brzih testova?

Brzi testovi su jednostavni za upotrebu zato što nije potrebna specijalizovana laboratorijska oprema. Izvođenje je gotovo bezbolno korišćenjem automatske lancete. Jedna od najvažnijih prednosti brzog testa je što pokaže rezultat za 10 – 15 minuta.

Koji su nedostaci brzih testova?

Brzi testovi su uglavnom treće generacije pouzdano detektuju dugotrajne infekcije (nakon dva do tri meseca), ali ponekad nisu u stanju da otkriju nedavne HIV infekcije stečene u poslednjih nekoliko nedelja.

Kolika je pouzdanost brzih testova?

Testovi koji su registrovani u Srbiji su izuzetno tačni i pouzdani – preko 99,7%. Ključne mere tačnosti su senzitivnost (procenat rezultata koji su tačno pozitivni kada je HIV zaista prisutan) i specifičnost (procenat rezultata koji su tačno negativni kada HIV nije prisutan).

Kada je brzi test nepouzdan?

Učinak brzih testova je lošiji u nekoliko situacija:

  • Kod moguće nedavne infekcije, kada se antitela još uvek nisu razvila.
  • Kod osoba koje uzimaju lekove za preekspozicionu profilaksu (PrEP) ili postekspozicionu profilaksu (PEP), koji mogu odložiti stvaranje antitela u slučaju inficiranja.
  • Kod osoba sa dijagnostikovanom HIV infekcijom koja uzimaju terapiju protiv HIV-a (antiretrovirusnu terapiju). Ovi testovi nisu pouzdan način da neko potvrdi da li još uvek ima HIV infekciju.

Objavljeno uz podršku