×
Testiraj se

PrEP za žene, transrodne i nebinarne osobe

Bratislav Prokić, septembar 2021.

Ne zaboravite da osnovno o PrEP-u, interakcijama i neželjenim dejstvima lekova pročitate na drugim stranicama. Ovde ćemo predstaviti neke specifičnosti upotrebe PrEP-a kod žena, transrodnih i nebinarnih osoba i pokušati da na PrEP pogledamo iz malo drugačijeg ugla.

PrEP za žene

Da li žene mogu da koriste PrEP?
Žene mogu da koriste PrEP i zato ti savetujemo da se informišeš i preuzmeš kontrolu nad svojim seksualnim zdravljem. Danas imamo dokaze da PrEP štiti žene od inficiranja HIV-om ako ga koriste redovno i svakodnevno. HIV infekcija kod nas jeste najčešća među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, ali nema seksa bez rizika i od inficiranja nisu pošteđene ni žene. Nažalost, zbog pogrešnog uverenja da žene nisu u velikom riziku, žene obično HIV otkriju u kasnoj fazi.

Kada bi trebalo da razmotriti korišćenje PrEP-a kod žena?
Razmotri korišćenje PrEP-a ako nemaš HIV, ali imaš rizik od HIV infekcije: ne koristiš kondom pri svakom seksualnom odnosu, ako ne znaš HIV status svog partnera ili sumnjaš u njegovu vernost, ako imaš više seksualnih partnera od kojih neko možda ima HIV ili je nepoznatog HIV statusa.

Treba li žena da koristi PrEP ako je njen partner HIV pozitivan?
Ako imaš seks samo sa jednim partnerom koji ima HIV, ali uzima antiretrovirusnu terapiju i ima nemerljivu viremiju (PCR=0), ne treba da koristiš PrEP, jer takva osoba nije zarazna i ne može ti preneti HIV seksualnim putem sve dok redovno uzima terapiju i obavlja lekarske kontrole.

Kako proceniti da li je partner u riziku od HIV infekcije?
Jedini način da tvoj partner sazna svoj HIV status je da se testira. Svako ko je imao seks bez kondoma treba da se testira, čak i ako nije promiskuitetan, nije korisnik droga i ako nema seks i sa muškarcima. Ako tvoj partner odbija da se testira, ili da u seksu sa tobom koristi kondom, možeš samostalno odlučiti da koristiš PrEP. U povećanom riziku od HIV infekcije su partneri koji koji imaju seks i sa muškarcima, koji rade u inostranstvu u zemljama u kojima je učestalija HIV infekcija, kao i osobe koje koriste droge.

Da li PrEP utiče na kontracepciju?
PrEP nema uticaja ni na jednu vrstu kontracepcije. Uz PrEP možeš bezbedno koristiti kontraceptivne pilule, spermicide, spiralu, cervikalnu kapu i sl. Kontracepcija neće imati uticaja na koncentraciju PrEP-a u organizmu.

Da li PrEP utiče na trudnoću?
Ako planiraš da prekineš da koristiš kontracepciju, svakodnevnim korišćenjem PrEP-a se možeš zaštiti od infekcije HIV-om. PrEP deluje kod svih žena, uključujući i trudnice. Studije u kojima su praćene trudnice koje koriste PrEP, poput Partners PrEP, VOICE and FEM-PrEP, pokazuju da korišćenje PrEP-a ne povećava rizik od pobačaja ili od defekta ploda. Ukoliko zatrudniš dok uzimaš PrEP, inormiši o tome svog infektologa.

Upotreba PrEP-a kod žena, transrodnih i nebinarnih osoba

O važnim stvarima koje je potrebno uraditi pre otpočinjanja sa PrEP-om pogledajte na stranici Kako do PrEP-a

Kako se koristi PrEP kod frontalnog/vaginalnog seksa?
PrEP-u je potrebno 7 dana svakodnevnog uzimanja (u isto vreme), kako bi postigao dovoljnu koncentraciju leka u vaginalnom tkivu koja štiti od HIV infekcije. Ako je samo analni seks tvoj rizik, postoji i drugi način korišćenja PrEP-a, što možeš pogledati u odeljku „Po potrebi“ na stranici Kako uzimati PrEP.

Šta ako se tokom svakodnevnog korišćenja PrEP-a preskoči doza?
Važno je da svakodnevnom i redovnom upotrebom PrEP-a izgradiš dobar nivo zaštite, kako ti izostanak jedne ili dve doze ne bi pravio problem. Kada ti se to desi, samo nastavi da PrEP redovno uzimaš.

Ako je došlo do rizičnog seksualnog odnosa tokom pauziranja ili neredovnog uzimanja PrEP-a važno je da se testiraš na HIV. U slučaju da se inficiraš, dalja upotreba PrEP-a ti ne bi bila od koristi. Šta više, dalja upotreba PrEP-a bi, u slučaju infekcije, mogla dovesti do mutacije virusa i njegovog daljeg prenošenja na tvoje seksualne partnere.

Mogu li potpuno prestati da koristim PrEP?
Možeš. Potrebno je da nastaviš da još 28 dana uzimaš po jednu tabletu na 24 sata. O odluci da prestaneš možeš porazgovarati sa lekarom. Porazgovaraj sa partnerom/partnerima o prestanku uzimanja PrEP-a i testirajte se na HIV i druge polno prenosive bolesti. Ako se nešto u tvojim navikama ili životnim okolnostima promeni, možeš (nakon testiranja) ponovno krenuti da koristiš PrEP.

PrEP za transrodne i nebinarne osobe

Kako PrEP koriste transrodne i nebinarne osobe?
Ako imaš receptivni vaginalni/frontalni seks treba da PrEP koristiš svakog dana, kako bi se osigurala visok nivo koncentracije u tim tkivima. Ako imaš samo analni seks, možeš ga koristiti i „po potrebi“ na način koji je opisan na stranici Kako uzimati PrEP. PrEP je siguran i učinkovit za transrodne i nebinarne osobe.

Mogu li PrEP koristiti osobe koje su na hormonskoj terapiji?
PrEP mogu koristiti osobe koje su na hormonskoj terapiji, ako ga uzimaju svakodnevno i redovno. Ne moraš brinuti da će PrEP uticati na koncentraciju hormonalne terapije. Međutim, izgleda da neki frminizirajući hormoni mogu neznatno smanjiti koncentraciju PrEP-a u organizmu. Iako ovo nije značajno smanjenje koncentracije, važno je da PrEP koristiš svakodnevno i redovno, odnosno da ne preskačeš doze.

O neželjenim dejstvima PrEP-a, interakciji sa drugim lekovima i otpornosti pogledaj više ovde.