×
Testiraj se

Evropska nedelja testiranja

Objavljeno

Evropska nedelja testiranja na HIV i virusne hepatitise održava se ove godine od 21. do 28. novembra.

Tokom ove nedelje ističemo značaj podizanja svesti u vezi sa prednostima testiranja na HIV i virusne hepatitise, kako bi se što više ljudi upoznalo sa rizicima i postalo svesno svog HIV i/ili hepatitis statusa.

Pogledaj lokacije na kojima se možeš testirati.

Potent će tokom Evropske nedelje testiranja intenzivirati aktivnosti vezane za promociju testiranja i sprovesti više od 30 edukacija u srednjim školama u Beogradu i Nišu.

Uz savremenu antiretrovirusnu terapiju, HIV infekcija postaje hronična bolest, sa kojom se može živeti neskraćeno i kvalitetno. Nakon samo nekoliko meseci uzimanja terapije, HIV se više ne može detektovati u krvi. Naučno je dokazano da osoba sa HIV-om sa nemerljivom viremijom ne može preneti infekciju, čak ni seksualnim putem, sve dok redovno uzima terapiju.

Za uspešno lečenje HIV-a, kod i hepatitisa C, najvažnije je infekciju otkriti na vreme, a testiranje je jedini način da se ove infekcije otkriju. Hepatitis C se zahvaljujući savremenim direktno delujućim antivirusnim lekovima, sasvim eliminiše iz organizma za samo 3 meseca lečenja. Lečenje ovih infekcija pokriva Fond za zdravstveno osiguranje.