×
Testiraj se

5 Razloga zašto treba da se testiraš na HIV

priredio: Bratislav Prokić, oktobar 2022.
recenzija: Prof. dr Biljana Kocić, epidemiolog,
Institut za javno zdravlje – Niš

Virus humane imunodeficijencije (HIV) napada imuni sistem čoveka. Ako se infekcija ne leči, dovodi do sindroma stečene imunodeficijencije (sida ili AIDS) i smrtnog ishoda. Lečenje je najbolje otpočeti što pre, a testiranje je jedini način da saznaš da li imaš HIV. 

Ovo su 5 razloga zašto treba da se testiraš

1. Imao si bar jedan nezaštićen seksualni odnos

Do prenosa HIV-a dolazi tokom nezaštićenog seksualnog odnosa, jednog ili “sto jednog”, zavisi od slučaja do slučaja. Ako si imao/la odnos bez kondoma, sa osobom čiji HIV status ne znaš, nemoj da odlažeš testiranje. Rezultat testa je pouzdan već nakon 6 nedelja (testom iz venske krvi) ili 3 meseca (brziim testom) od izlaganja riziku.

2. Seksualno si aktivan

Ako imaš seksualne odnose, ili si ih imao/la u prošlosti, treba da se testiraš na HIV i druge polne infekcije, čak i ako koristiš kondom. Kondom štiti, ali ne stoprocentno. Savetuje se i češće testiranje, na 3 do 12 meseci, ako si u povećanom riziku od sticanja HIV infekcije, npr. ako imaš analne seksualne odnose i ne koristiš kondom dosledno – pri svakom seksualnom odnosu.

3. Želiš da zaštitiš sebe i druge

Ako test pokaže da imaš HIV, savremena antiretrovirusna terapija (ART) će ti omogućiti da očuvaš zdravlje, da imaš gotovo neskraćen životni vek i da potisneš virus do nivoa kada ga ne možeš prenositi seksualnim partnerima. Ako rezultat testa pokaže da nemaš HIV, posavetuj se kako da smanjiš rizik od inficiranja HIV-om u budućnosti, npr. pravilnom upotrebom kondoma, ili/i preekspozicione profilakse (PrEP).

4. Imaš simptome rane HIV infekcije

Simptomi HIV infekcije mogu izostati, ili mogu biti slični drugim stanjima. Ipak, obrati pažnju ako za dve do četiri nedelje, nakon izlaganja riziku, primetiš simptome slične gripu, kao što su: groznica, umor, bol u grlu, bolovi u mišićima ili otečeni limfni čvorovi. HIV infekcija može godinama biti prisutna bez simptoma.

5. Planirate dete ili je trudnoća u toku

Lekovi protiv HIV-a (ART) sprečavaju da se HIV prenese seksualnim putem, kao i sa majke na dete. Ako se partner/ka i ti niste testirali na HIV, pre stupanja u seksualne odnose bez kondoma, obavite to (po mogućstvu) zajedno. Do infekcije može doći i ako neko od vas ima nezaštićeni seks sa drugom osobom, izvan veze/braka.

Objavljeno uz podršku