×
Testiraj se

Kako da se brzo i lako zaštitiš od hepatitisa B

Objavljeno

Jelena Jevtović, psihologica i DPST savetnica
Udruženje Potent

Hepatitis B je upala jetre koja nastaje kao posledica inficiranja virusom hepatitisa B (skraćeno: HBV). Ovaj virus se prenosi se putem krvi, semene tečnosti, vaginalnog i analnog sekreta, izuzetno retno i putem pljuvačke. HBV je zarazniji od HIV-a i hepatitisa C (skraćeno: HCV).

Nakon perioda inkubacije od 30 do 180 dana javlja se akutni hepatitis, sa najčešće neprimetnim i nespecifičnim simptomima, sa ili bez žutice. U oko 90% slučajeva kod zdravih ljudi organizam će tokom 6 meseci stvoriti antitela, što je dobar znak da se organizam izborio sa infekcijom i da je stvorio trajni imunitet. Međutim, kod onih kod kojih tokom 6 meseci organizam ne stvore antitela, dolazi do hronične infekcije hepatitisom B, koja može rezultirati cirozom i karcinomom jetre. 

Hronični hepatitis B se još uvek ne može izlečiti, ali se od inficiranja možemo brzo i lako zaštiti vakcinacijom.

U Srbiji je od 1994. vakcinacija protiv hepatitisa B postala obavezna po rođenju. Svi koji još uvek nisu vakcinisani, to mogu obaviti u Beogradu u Gradskom zavodu za javno zdravlje (besplatno uz lekarski uput) ili na Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ (može i bez uputa, sa plaćanjem usluge koja u trenutku objavljivanja ovog teksta iznosi 2050 dinara po dozi). Vakcina protiv hepatitisa B je dostupna i u drugim zavodima i institutima za javno zdravlje širom Srbije.

Pre vakcinacije potrebno je obaviti tri laboratorijska testa: 1) HBs Antigen, 2) Anti HBs Ag ukupna antitela i 3) HBc ukupna antitela. Ovi testovi će pokazati da li je osoba već inficirana, ili možda postoje zaštitna antitela kao posledica vakcinacije ili preležane infekcije.

Nakon prve doze vakcine, potrebno je primiti još dve doze. Jednu nakon mesec dana, a drugu nakon 6 meseci, a u slučaju da broj antitela nakon vakcinacije nije preko 12, ili tokom vremena ovaj broj opadne, moguće je primiti još jednu dozu.

Ako su ti potrebne dodatne informacije, smernice ili tumačenje rezultata testova, kontaktiraj nas na 063557890.