×
Testiraj se

Koji testovi za HIV se koriste i kada

Najsigurnije je da se testiraš u institucijama i udruženjima koja sprovode programe savetovanje i testiranje. Ako, iz bilo kog razloga, to radiš privatno, na svoju inicijativu, naićićeš na razne testove: preliminarne, potvrdne i one koji se koriste tokom lečenja HIV infekcije.

priredio: Bratislav Prokić, oktobar 2022.
recenzija: Prof. dr Biljana Kocić, epidemiolog,
Institut za javno zdravlje – Niš

Šta su preliminarni testovi za HIV?

Elisa i brzi (rapid) testovi se najčešće koriste za otkrivanje HIV infekcije. Iako ih zovemo preliminarni, vrlo su pouzdani. Najvažnije je da ispoštuješ period prozora, a to je vreme od momenta kada si možda bio izložen/a virusu, do trenutka kada ga neki test može zasigurno detektovati.

Koji je period prozora testova na HIV?

Test za koji se koristi venska krv, može pouzdano potvrditi ili isključiti prisustvo HIV infekcije već nakon 6 nedelja od potencijalne izloženosti virusu. To je ELISA (ili EIA) četvrte generacije, a sreće se i pod nazivom “HIV Combo ag/at”, jer detektuje i deo virusa (antigen) i specifičan deo imunskog odgovora na prisustvo infekcije (antitela).

Test za koji se koristi kap krvi iz prsta (kapilarna krv), može pouzdano potvrditi ili isključiti prisustvo HIV infekcije, nakon 3 meseca od potencijalne izloženosti virusu. Radi se o brzom (rapid) testu, koje detektuju prisustvo antitela na HIV, koja organizam stvori kao odgovor na infekciju.

Test koji detektuje HIV iz pljuvačke “OraQuick” ima period prozora od 3 meseca kao i brzi test. Do obajave ovog teksta, ovi testovi nisu registrovani u Srbiji.

Koji test može najranije da otkrije HIV?

PCR test direktno traži HIV u krvi i zato može detektovati ranu infekciju, pre nastanka antitela, već nakon 10 dana. PCR metoda nije preporučena za testiranje (skrining) na HIV, osim u posebnim okolnostima.

Šta su potvrdni testovi za HIV i kada se koriste?

Pozitivan (reaktivan) rezultat preliminarnog testa na HIV se mora potvrditi PCR testom, a u postavljanju dijagnoze se koristiti i Western blot.

PCR HIV RNK (kvantitativnan) test meri broj virusnih kopija (viremiju, virusno opterećenje) u 1 ml krvne plazme. PCR se koristi i tokom lečenja, za praćenje uspešnosti terapije protiv HIV-a.

Western blot detektuje antitela na više specifičnih proteina HIV-a (gp120, gp41, p24, p17, p31, gp36, sgp105, sgp120), a pouzdan je nakon tri meseca od inficiranja.

Ako je od rizika koji si imao, do testiranja prošlo dovoljno vremena (period prozora) i rezultat testa na HIV ti je negativan, ne treba da ponvaljaš test, niti da radiš potvrdne testove.

Koliko su pouzdani testovi?

Tačnost jednog testa, pored stručnosti onoga ko izvodi test, zavisi pre svega od karakteristika poznatih kao senzitivnost i specifičnost. Mnogi savremeni testovi na HIV su izuzetno senzitivni (preko 99%) i izuzetno specifični (preko 99%).

Šta znači senzitivnost i specifičnost testa na HIV?

Senzitivnost testa je procenat tačnih pozitivnih rezultata kada je HIV zaista prisutan, a specifičnost je procenat tačnih negativnih rezultata kada HIV nije prisutan. Niže stope osetljivosti će proizvesti više lažno negativnih rezultata, a niže stope specifičnosti će proizvesti više lažno pozitivnih rezultata.

Objavljeno uz podršku