×
Testiraj se

Odakle sifilis (kratka istorija)?

priredio: Bratislav Prokić, jun 2023.
recenzija: dr Milan Bjekić, dermatovenerolog,
Gradski zavod za kožne i venerične bolesti – Beograd

Koliko je star sifilis?

Treponemski peritonitis, bolest povezana sa sifilisom, nedavno je pronađena na skeletu tridesetogodišnje žene sa poluostrva Jukatan u Srednjoj Americi, starom gotovo 10 000 godina.

Kada se sifilis pojavio u Evropi?

Sifilis je verovatno došao u Evropu sa posadom Kristofora Kolumba, mada postoji i hipoteza da je sifilis postojao u Evropi i ranije, ali da nije prepoznat. 

Kada je sifilis prvi put primećen?

Sifilis je prvi put primećen polovinom XV veka u Napulju u Italiji tokom francuske invazije. Pošto su ga širile francuske trupe, bolest je bila poznata kao “francuska bolest”, dok je termin “sifilis” prvi put upotrebio italijanski lekar i pesnik Đirolamo Frakastoro 1530. godine.

Kada je otkriven uzročnik sifilisa?

Uzročnik sifilisa, bakterija Treponema palidum, prvi put je identifikovana 1905 u Berlinu. Otkrili su je Fric Šaudin i Erih Hofman na klinici Šarite. Godinu dana kasnije, razvijen je prvi efikasan test za sifilis, Wassermann-ov test.

Kada je pronađen lek za sifilis?

Prvi efikasan tretman razvijen je 1910 godine. Usledilo je uvođenje penicilina 1943. godine koji se i danas koristi kao lek izbora.

Kako su lečili sifilis pre penicilina?

Kako nije bilo efikasne terapije, ljudi su isprobavali mnoge tretmane, od kojih su neki bili jako opasni. Živa je bila uobičajen tretman, zatim puštanje krvi, upotreba laksativa, kupanja u vinu, bilju ili maslinovom ulju. 

Koje su poznate ličnosti imale sifilis?

Veruje se da su mnoge poznate ličnosti poput Fridriha Ničea, Franca Šuberta i Eduarda Manea imale sifilis.