×
Testiraj se

PrEP za žene, transrodne i nebirnarne osobe

Bratislav Prokić, maj 2022
Recenzenti: dr Biljana Begović Vuksanović – Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
dr Marko Marković – Klinika za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije

Ovde ćemo izdvojiti neke specifičnosti upotrebe PrEP-a kod žena, transrodnih i nebinarnih osoba.

Da li se ženama preporučuje korišćenje PrEP-a?
Žene nisu pošteđene rizika od HIV infekcije, iako često toga nisu svesne. Treba razmotriti korišćenje PrEP-a kod HIV negativnih žena koje imaju rizik od HIV infekcije: ne koriste kondom pri svakom seksualnom odnosu, ne znaju HIV status svog partnera, kao i u slučajevima kada žena ili/i njen partner ima više seksualnih partnera od kojih neko možda ima HIV ili je nepoznatog HIV statusa.

Kako se koristi PrEP kod frontalnog/vaginalnog seksa?
Frontalni seks zahteva svakodnevno uzimanje PrEP-a. Potrebno je lek uzimati 7 dana u kontinuitetu, kako bi se postigla potrebna koncentracija leka u vaginalnom tkivu. Ovaj režim korišćenja je objašnjen u odeljku “Svakodnevno”. U slučaju da osoba upražnjava samo analni seks, PrEP se može koristiti i “po potrebi” koji je opisan u istoimenom odeljku.

Da li PrEP utiče na kontracepciju?
PrEP nema uticaja ni na jednu vrstu kontracepcije. Uz PrEP se mogu bezbedno koristiti kontraceptivne pilule, spermicidi, spirala, cervikalna kapa i sl. Kontracepcija neće imati uticaja na koncentraciju PrEP-a u organizmu.

Da li PrEP utiče na trudnoću?
Ako se prekine sa korišćenjem kontracepcije, svakodnevnim korišćenjem PrEP-a osoba sebe štiti od inficiranja HIV-om. PrEP deluje kod svih žena, uključujući i trudnice. Studije u kojima su praćene trudnice koje koriste PrEP, poput Partners PrEP, VOICE i FEM-PrEP, pokazuju da korišćenje PrEP-a ne povećava rizik od pobačaja ili od defekta ploda. Ukoliko tokom uzimanja PrEP-a dođe do trudnoće, treba obavestiti lekara.

Mogu li PrEP da koriste transrodne i nebinarne osobe?
PrEP je siguran i učinkovit za transrodne i nebinarne osobe. Receptivni vaginalni/frontalni seks zahteva svakodnevno korišćenje PrEP-a. Ako se praktikuje samo analni seks, PrEP se može koristiti na dva načina: svakodnevno i po potrebi!

Mogu li PrEP koristiti osobe koje su na hormonskoj terapiji?
PrEP mogu koristiti osobe koje su na hormonskoj terapiji, ako ga uzimaju svakodnevno i redovno, a ne po potrebi. Treba imati na umu da neki feminizirajući hormoni mogu smanjiti koncentraciju PrEP-a u organizmu. Iako je to neznatno smanjenje koncentracije, posebno je važno je da se PrEP uz hormonsku terapiju koristi svakodnevno bez preskakanja doza.