×
Testiraj se

Saveti za pravilnu upotrebu PrEP-a

Bratislav Prokić, maj 2022
Recenzenti: dr Biljana Begović Vuksanović – Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
dr Marko Marković – Klinika za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije


Kod svakodnevne upotrebe važna je rutina. Odaberi vreme koje ti najviše odgovara za uzimanje PrEP-a i neka ti to postane deo svakodnevne rutine. Poveži to sa nekom drugom svakodnevnom aktivnošću: pranje zuba, obrok, ili odlazak na spavanje.

Prati da li si uzeo ili propustio dozu. To možeš raditi korišćenjem dozatora za lekove, ili uz pomoć aplikacije life4me+ koju je Potent preveo na srpski. Aplikacija ima podsetnike za svakodnevno korišćenje terapije i tromesečne kontrole, dnevnike za praćenje redovnosti u uzimanju terapije kao i rezultata testova.

Kod upotrebe PrEP-a po potrebi važno je da planiraš uzimanje dve odvojene doze nakon seksa. Odmah nakon prve duple doze, podesi alarm na telefonu za naredne dve doze. Nije problem uzmeti ih sat-dva ranije ili kasnije, ali upotreba PrEP-a po potrebi, za razliku od svakodnevnog, ne oprašta veća kašnjenja ili preskakanja.

U slučaju rizičnog seksa ili nepravilne upotrebe PrEP-a obrati se za pomoć. Ako je došlo do rizičnog seksa, a PrEP nije korišćen, ili nije korišćen prema uputstvima, važno je da prestaneš sa njegovim korišćenjem, posavetuješ se sa lekarom i obaviš testiranje na HIV uz poštovanje perioda prozora.

U slučaju simptoma rane HIV infekcije obrati se za pomoć. Neophodno je prekinuti sa upotrebom PrEP-a u slučaju pojave simptoma rane HIV infekcije i obaviti testiranje na HIV.

HIV infekcija može izazvati simptome slične gripu tokom prvih 2 – 4 nedelje nakon inficiranja, ali simptomi mogu i potpuno izostati.