×
Testiraj se

Saveti za redovno uzimanje terapije

priredio: Bratislav Prokić, avgust 2022.
recenzija: dr Jovana Milić,
Metabolička klinika za HIV u Modeni – Italija

Zašto se najčešće dešava preskakanje doze lekova za HIV?
Najčešći razlog zašto mnogi preskoče dozu lekova za HIV je zato što prosto zaborave da ih uzmu. Tada se treba zapitati: Šta se desilo što je dovelo do toga da zaboravim da uzmem terapiju? Iz tog iskustva možete nešto naučiti i sprečiti da se to ponovo desi.

Efikasnost terapije zavisi od discipline i posvećenosti redovnoj i pravilnoj upotrebi lekova.

Evo par saveta za redovno uzimanje terapije. 

Povežite uzimanje terapije sa svakodnevnom aktivnošću
Možda ćete lakše stvoriti naviku da redovno uzimate svoju terapiju za HIV ako je povežete sa nekom navikom koju svakog dana obavljate u slično vreme, kao što je pranje zuba, doručak, pauza na poslu, ili odlazak na spavanje.

Podesite alarm na telefonu ili skinite aplikaciju
Alarm vam može pomoći da u isto vreme uzimate terapiju. To može učiniti i aplikacija poput life4me+ koju je Potent preveo na srpski jezik i može se skinuti koristeći apple store i google store. 

Koristite dozer za pilule
Dozeri imaju odvojene pregrade u kojima možete staviti svaku dozu vaših lekova, kako onih za HIV, tako i drugih koje možda uzimate. Mnogi dozeri imaju pregrade za svaki dan u nedelji. Na taj način možete proveriti da li ste tog dana uzeli svoju terapiju. Kod korišćenja dozera treba obratiti pažnju da pilule ne budu izložene visokoj temperaturi ili vlagi. 

Imajte rezervne doze na raspolaganju
Čuvajte rezervne doze u torbi, na poslu, kod prijatelja ili u autu za slučaj da zaboravite da uzmete tablete od kuće. Važno je čuvati lekove van domašaja dece, ne izlagati ih visokoj temperaturi i vlagi, voditi računa o roku upotrebe. 

Planirajte noćne izlaske
Ako je potrebno da usled izlaska popijete lek, podesite alarm na telefonu ili zamolite prijatelja da vas podseti. Imajte na umu da osoblje noćnog kluba može da ne prepozna da se radi o leku i dovesti vas u neprijatnu situaciju. Možete odlučiti da popijete lek sat-dva ranije ili kasnije od vašeg uobičajnog termina, ako je to moguće. 

Budite spremni kada putujete
Promena rutine može uticati na redovnu upotrebu vaših lekova. Čak i ako vam obično nisu potrebni telefonski podsetnici ili dozeri, možda će vam pomoći dok ste odsutni. Ukoliko putujete sa ljudima koji ne znaju za vašu terapiju, planirajte kako da u privatnosti uzmete svoje lekove. 

Kod međunarodnih letova
Ponesite dovoljno lekova i držite nekoliko dodatnih doza u ručnom prtljagu u slučaju da vam se kofer zagubi. Ima smisla poneti lekarski izveštaj u kojem stoji da su lekovi za ličnu upotrebu. Ukoliko menjate zone, a uzimali ste terapiju npr. uz doručak, držite se svoje rutine i nastavite da uzimate terapiju uz doručak u novoj vremenskoj zoni. 

U slučaju gubitka lekova u inostranstvu
Nabavka antiretrovirusnih lekova u inostranstvu nije uvek laka. Možete se obratiti lokalnim ambulantama za HIV, nevladinim organizacijama, ili se obratite udruženju Potent za pomoć.

Potražite pomoć
Razgovarajte sa lekarom, farmaceutom, psihologom ili parnjačkim savetnikom u Potentu o problemima koje imate sa redovnošću uzimanja antiretrovirusnih lekova. 

Objavljeno uz podršku: