×
Testiraj se

Simptomi HIV infekcije

piše: Bratislav Prokić / april 2020.

Ako si bio u riziku od HIV infekcije u prethodnih 24h do 48h, kontaktiraj nas kako bi bio upućen na post-ekspozicionu profilaksau (PEP), terapiju koja može sprečiti pojavu infekcije.

Koji su prvi simptomi HIV infekcije?

Simptomi variraju od osobe do osobe. Većina razvije simptome slične gripu, a to su: otečeni limfni čvorovi, umor, temperatura, suvo i bolno grlo, glavobolja, bol u zglobovima i mišićima, noćno znojenje i dr. Simptomi obično prođu neopaženo, jer ih inficirana osoba ne dovede u vezu sa nedavnim rizikom za HIV infekciju.

Kad se javljaju prvi simptomi HIV infekcije i koliko dugo traju?

Prvi simptomi se mogu pojaviti nakon nedelju-dve, ili kasnije – do dva meseca od trenutka inficiranja. Simptomi mogu i potpuno izostati. Mogu trajati samo par dana ili se zadržati više nedelja. Koliko će simptomi biti jaki i koliko dugo će se ispoljavati varira od osobe do osobe, odnosno zavisi toga kako će nečiji organizm odreagovati na prisustvo HIV-a.

Može li se u ovoj (akutnoj) fazi infekcije preneti HIV?

Mogućnost zaraze HIV-om (infektivnost) je najveća u akutnoj fazi HIV infekcije, odnosno nekoliko nedelja i meseci nakon zaražavanja. To je zato što se virus neko vreme nakon inficiranja, nesmetano razmnožava u ogromnim količinama.

Da li treba krenuti sa terapijom u akutnoj fazi?

Apsolutno. Osoba koja rano otkrije HIV i otpočne sa terapijom u akutnoj fazi može imati velike koristi:

–          Potiskivanje virusa pre nego što kolonizuje ostale organe (creva, mozak…);

–          Smanjena imunska reakcija (manje simtpoma, upalnih procesa…);

–          Očuvanje imunskih ćelija (CD4 limfocita);

–          Sprečavanje prenosa HIV-a seksualnim putem.

Mogu li simptomi HIV infekcije izostati?

Da. Simptomi HIV infekcije mogu izostati. Do pojave AIDS-a, odnosno teških i potencijalno smrtonosnih infekcija može proći od dve do petnaest godina. Za to vreme osoba može prenositi virus i ne osećati nikakve simptome infekcije (asimptomatska faza).

Da li se na osnovu simptoma može postaviti dijagnoza HIV infekcije?

Ne. Simptomi akutne HIV infekcije su slični drugim infekcijama i ne mogu jasno upućivati na HIV infekciju. Jedini način da se HIV dijagnosikuje jeste testiranje.