×
Testiraj se

Šta znači negativan (nereaktivan) rezultat testa na HIV

priredio: Bratislav Prokić, novembar 2022.
recenzija: Prof. dr Biljana Kocić, epidemiolog,
Institut za javno zdravlje – Niš

Šta znači negativan rezultat testa na HIV?

Negativan ili nereaktivan rezultat testa na HIV, pokazuje da test nije pronašao tragove HIV infekcije i da možeš biti siguran/na da nemaš HIV infekciju. Test može propustiti da detektuje HIV infekciju ako se ona desila nedavno, zbog perioda prozora (u poslednjih 6 nedelja za test iz venske krvi, ili u poslednjih 3 meseca za brzi test).

Da li treba da ponovim test na HIV?

Ako si ispoštovao period prozora tako da je od tvog poslednjeg rizika od inficiranja prošlo 6 nedelja – za test iz venske krvi, odnosno 3 meseca – za brzi test, ne treba da ponavljaš testiranje na HIV, niti da radiš neke druge testove.

Da li test na HIV može da bude lažno negativan?

Lažno negativni rezultati se najčešće dešavaju ako se testiranje vrši u prvih nekoliko nedelja nakon infekcije (tokom perioda prozora) kada test ne može detektovati HIV infekciju. Posle tog perioda, lažno negativni testovi su izuzetno retki. Verovatnoća da će negativan rezultat biti tačan je preko 99,7%.

Kada treba opet da se testiram na HIV?

Ako imaš određene faktore rizika kao što je seks bez kondoma, trebalo bi da nastaviš da se testiraš na HIV najmanje jednom godišnje, kod analnog seksa na 3 do 6 meseci.

Objavljeno uz podršku