×
Testiraj se

Stadijumi HIV infekcije

uređuje Bratislav Prokić
22.3.2022.

Prirodni tok nelečene HIV infekcije ima nekoliko stadijuma i završava se smrću.

Koji su stadijumi HIV infekcije?
Nelečena HIV infekcija ima četiri stadijuma 1) akutni 2) asimptomatski, 3) simptomatski i 4) stadijum AIDS-a ili side (sindroma stečene imunodeficijencije). Iako se HIV ne može izlečiti, terapija za HIV može usporiti, ili sprečiti da HIV napreduje iz jednog stadijuma u drugi.

Šta je akutna HIV infekcija?
Primarni ili akutni stadijum HIV infekcije traje od 2 do 4 nedelje od infekcije, sve dok telo ne proizvede dovoljno antitela koja se mogu detektovati testom na antitela (period prozora). Usled brzog razmnožavanja i velikog broja virusa u organizmu (visoka viremija), tokom ovog stadijuma HIV se može lako preneti npr.seksualnim putem.

Šta je serokonverzija?
Serokonverzija je proces stvaranja antitela, kao odgovora na prisustvo HIV infekcije. Nastupa nakon nekoliko nedelja od infekcije HIV-om. Većina osoba u tom periodu razvije neke simptome slične gripu kao što su groznica i bolovi u telu (tzv. simptomi serokonverzije).

Šta je asimptomatska HIV infekcija?
Asimptomatski ili latentni stadijum je druga faza nelečene HIV infekcije u kojoj inficirana osoba nema simptome, ali se virus razmnožava u telu, postepeno slabeći imuni sistem. Ovaj period traje od 2 do 15 godina.

Šta je simptomatska HIV infekcija?
Treći stadijum nelečene HIV infekcije je simptomatski. On nastupa nakon što je HIV infekcija ozbiljno narušila imunski sistem. Simtpomi mogu biti blaži ili teži: dijareja koja ne prolazi, noćno znojenje, promene na koži, pneumonija, gubitak na težini, umor i td.

Šta je AIDS?
AIDS je poslednji stadijum nelečene i uznapredovale HIV infekcije. Sida ili AIDS su skraćenice koje u prevodu znače “sindrom stečene imunodeficijencije” (gubitak imuniteta). Oportunističke infekcije i oportunistički kanceri su bolesti koje tada mogu nastupiti: kapošijev sarkom, toksoplazmoza, pneumocistična pneumonija i dr. Bez adekvatnog lečenja, ove infekcije se završavaju smrtnim ishodom.