×
Testiraj se

Svakodnevna upotreba PrEP-a

Bratislav Prokić, maj 2022
Recenzenti: dr Biljana Begović Vuksanović – Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
dr Marko Marković – Klinika za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije

Kako se otpočinje sa režimom svakodnevne upotrebe PrEP-a?
PrEP-u je potrebno 7 dana svakodnevnog uzimanja po jedne tablete (u isto vreme), kako bi se postigla dovoljna koncentracija leka koja štiti od HIV infekcije.

PrEP - svakodnevna upotreba - primer (preuzeto i adaptirano sa i-base.info)

Šta ako se rizik desi par dana nakon otpočinjanja?
Ako postoji mogućnost da se u par dana od otpočinjanja sa PrEP-om, dogodi nezaštićeni analni seks, treba započeti duplom dozom: uzeti dve tablete odjednom 24 do 2 sata pre seksa, a potom nastaviti sa svakodnevnim uzimanjem PrEP-a u isto vreme. Ovo nije primenjivo za žene i trans osobe, kod vaginalnog/frontalnog seksa.

Šta ako se tokom svakodnevne upotrebe PrEP-a preskoči doza?
Kada se svakodnevnom i redovnom upotrebom PrEP-a izgradi dobar nivo zaštite, izostanak jedne ili dve doze neće praviti problem. To ne treba da se dešava često. Ako se propusti doza, treba nastaviti sa redovnim uzimanjem PrEP-a. Ako se pravi pauza duža od sedam dana, treba otpočeti duplom dozom (dve tablete) i nastavi sa redovnim uzimanjem.

Kako se prestaje sa svakodnevnim upotrebom PrEP-a?
Ako se PrEP koristi svakodnevno, savetuje se uzimanje leka još sedam dana od poslednjeg seksualnog odnosa. Izuzetno, gej i bi muškarci mogu da prestanu uzimati PrEP nakon dve redovne doze.