×
Testiraj se

Upotreba PrEP-a po potrebi

Bratislav Prokić, maj 2023.
Recenzenti: dr Biljana Begović Vuksanović – Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
dr Marko Marković – Klinika za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije

Kako se koristi PrEP po potrebi?

Započni duplom dozom (dve tablete) u periodu od 24 sata do najkasnije dva sata pre seksa. Zatim, nakon 24 sata od duple doze uzmi jednu tabletu, a nakon 24 sata još jednu. Ovaj ciklus zovemo „2-1-1“ (2 pre seksa i 1+1 nakon seksa).

primer (preuzeto i adaptirano sa i-base.info)

Ako seks imam i nakon druge doze

U tom slučaju dodaj još jednu dozu 24h nakon poslednje. Ako budeš imao seksualne odnose i narednih dana, nastaviti sa korišćenjem PrEP-a, sve dok između dve doze ne budeš imao seks.

primer (preuzeto i adaptirano sa i-base.info)

Ako seks imam nakon par dana

Ako je od prve (duple) doze u prethodnom ciklusu do sledećeg seksualnog odnosa prošlo manje od 7 dana, dovoljno je da nov ciklus započneš jednom tabletom (1-1-1), zato što već imaš određenu koncentraciju leka u organizmu.

Ako ne uzmem PrEP na vreme

Uzimanje prve (duple) doze sa zakašnjenjem daje određen stepen zaštite, ali je sigurnije da u tom slučaju sačekaš sa seksom ili da koristiš kondom. Za razliku od svakodnevnog režima, ovaj režim ne oprašta preskakanja ili veća kašnjenja.

Ako sam uzeo PrEP, a seks se odloži ili se ne desi

Ako si uzeo duplu dozu i ne dođe do seksualnog odnosa u naredna 24 sata, ne treba da nastaviš sa lekovima, osim ako ne planiraš da imaš seks narednih dana.

Termin za testiranje i savetovanje o PrEP-u zakaži ovde.