×
Testiraj se

Četrdesete – zdravlje muškaraca sa HIV-om kroz životne faze

Seda kosa i bore bi trebalo da budu najmanja briga u vašim 40-im. Dodatna odgovornost, i kod kuće i na poslu, može značiti dodatni pritisak – a vaše zdravlje može biti zanemareno. Obratite pažnju na znake i simptome starenja i preduzmite sve neophodne zdravstvene mere predostrožnosti.

Oktobar 2022.

2-3 miliona
NOVIH SLUČAJEVA RAKA KOŽE SVAKE GODINE
Čak i kada nije sunčano, i dalje do 80% sunčevog UV zračenja stiže do zemlje. Budite bezbedni i sakrijte se od direktnog sunčevog zračenja, posebno između 10 i 16 časova! Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste zabrinuti zbog bilo kakvih promena na koži.

45–60
DOBA SA NAJVEĆOM STOPOM SAMOUBISTAVA KOD MUŠKARACA
Skoro svaka osoba se u nekom trenutku suočava sa izazovima mentalnog zdravlja, iako 80% samoubistava čine muškarci. Narušavanje mentalnog zdravlja se može osetiti isto tako loše, ili još gore, kao i svaka druga fizička bolest. Veliki stresovi, uključujući dugotrajnu bolest, kao što je HIV, mogu uticati na mentalno zdravlje i blagostanje. Da biste dobili pravu negu, budite otvoreni i iskreni sa svojim zdravstvenim timom na sledećem pregledu.

RIZIK OD POVEĆANOG KRVNOG PRITISKA RASTE
Tipično je da krvni pritisak raste sa godinama a rizici se povećavaju kada muškarci dođu do sredine 40-ih. Ovo se može ubrzati nekim tretmanima za HIV, pušenjem, gojaznošću i unošenjem previše soli, koji povećavaju rizik od srčanog ili moždanog udara.

RIZIK OD DIJABETESA JE POVEĆAN
Bez obzira na HIV status, rizik od dijabetesa tipa 2 se povećava u vašim 40-im godinama. Rizik je takođe veći i za ljude koji žive sa HIV-om. Dobro je planirati unapred kako smanjiti buduće rizike. Pitajte svog lekara za rezultate glukoze u krvi i razgovarajte o promenama u načinu života koje možete napraviti.

IZBEĆI INTERAKCIJE LEKOVA
Važno je da obavestite svog doktora ako uzimate bilo koje lekove bez recepta. On može da proveri potencijal neželjene interakcije sa vašim lekovima za HIV.

Unositi 2,5 L vode dnevno
Bubrezi imaju nekoliko funkcija – eliminaciju štetnih produkata i viška vode, što pomaže u kontroli krvnog pritiska, proizvodnji hormona i balansiranju minerala. Briga o njima je važna za celokupno zdravlje. Muškarci treba da imaju za cilj da popiju 2,5 litra vode dnevno. Neki, ali ne svi lekovi za HIV, mogu povećati rizik od bolesti bubrega. Razgovarajte sa svojim lekarom o rezultatima testova bubrežnih funkcija.

Sledeći post: Pedesete

Objavljeno uz podršku