×
Testiraj se

Kada i gde da se testiram na sifilis?

priredio: Bratislav Prokić, jun 2023.
recenzija: dr Milan Bjekić, dermatovenerolog,
Gradski zavod za kožne i venerične bolesti – Beograd

Kako da znam da li imam sifilis?

Jedini način da znaš da li možda imaš sifilis jeste da se testiraš. Godinama možeš biti inficiran sifilisom, a da nemaš vidljive simtpome. Osobe koje nisu svesne da su inficirane, mogu da prenose infekciju seksualnim putem.

Koji test na sifilis da uradim?

Za sifilis treba da uradiš dva laboratorijska testa iz venske krvi: TPHA i VDRL. Takođe možeš da uradiš i brzi test iz kapi krvi iz prsta. Brze testovi se koriste za testiranje na terenu i u udruženjima. 

Kada najranije mogu da se testiram na sifilis?

Za laboratorijske testove iz venske krvi je potrebno da prođe 4-6 nedelja od rizika (TPHA postaje pozitivan u 4. nedelji a VDRL nešto kasnije između 4. i 6. nedelje), a za brzi test tri meseca. To znači da čak i ako imaš vidljiv šankr kao simptom primarne infekcije, test možda neće odmah pokazati da imaš sifilis.

Gde mogu da se testiram na sifilis?

Laboratorijske testove TPHA i VDRL možeš obaviti u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu (za građane Beograda), u privatnim laboratorijama, institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u klinikama za dermatovenerologiju pri kliničkim centrima (uz uput). Ako si gej muškarac, brzi test na sifilis možeš uraditi u udruženju kao što je Potent, besplatno i anonimno.

Ako je rezultat testa na sifilis pozitivan

Potrebno je da se obratiš dermatovenerologu koji će ti propisati odgovarajuću terapiju i nastaviti da prati uspešnost lečenja kroz rezultate VDRL testa.

Koje testove mogu da radim ako sam već imao sifilis?

Ako si imao sifilis u prošlosti i želiš da vidiš da li si se možda opet inficirao, ne treba da radiš TPHA ili brzi test, već samo VDRL. Rezultat VDRL testa će doktoru pokazati da li je došlo do ponovne infekcije. 

Koliko često treba da se testiram?

U otvorenom razgovoru sa lekarom ili savetnikom dobićeš savet da li treba i koliko često da se testiraš na sifilis. Treba da se testiraš češće ukoliko si seksualno aktivan gej ili biseksualan muškarac, ako imaš HIV, ili ako koristiš PrEP.