×
Testiraj se

Kako da smanjim rizik od inficiranja sifilisom?

priredio: Bratislav Prokić, jun 2023.
recenzija: dr Milan Bjekić, dermatovenerolog,
Gradski zavod za kožne i venerične bolesti – Beograd

Kako da ne dobijem sifilis?

Jedini način da ne dobiješ sifilis i druge polno prenosive infekcije je seksualna apstinencija (da nemaš oralni, vaginalni ni analni seks). 

Kako da smanjim rizik od inficiranja sifilisom?

Rizik od inficiranja sifilisom možeš smanjiti ako izgradiš obostrano monogamnu vezu sa partnerom/kom koji je testiran i nema sifilis. Postaraj se da se i tvoj partner i ti testirate na sifilis.  Pravilna upotreba kondoma pri svakom seksualnom odnosu sprečava kontakt sa sifilitičnom ranom – šankrom i sprečava prenos infekcije. Međutim, ako se šankr nalazi u predelu koji ne pokriva kondom i kontaktom sa telesnim tečnostima inficiranog seksualnog partnera (semena tečnost, vaginalni sekret, pljuvačka) infekcija se može preneti.

Ako sam gej ili biseksualan muškarac

Treba da znaš da se najviše infekcija sifilisa u Srbiji otkrije među gej, biseksualnim i drugim muškarcima koji imaju seks sa muškarcima. Taj broj se povećava iz godine u godinu već skoro dve decenije u čitavom zapadnom svetu. Prenos sifilisa sedam puta povećava šansu za prenos HIV infekcije i zato je važno da pored testa na sifilis obaviš i testiranje na HIV. Ako se sifiils ne leči, može izazvati komplikacije na mozgu i nervima, probleme sa vidom, pa čak i slepilo.