×
Testiraj se

Najvažnije o sifilisu

priredio: Vukašin Radovanović, jun 2023.
recenzija: dr Milan Bjekić, dermatovenerolog,
Gradski zavod za kožne i venerične bolesti – Beograd

Šta je sifilis?

Sifilis je polno prenosiva infekcija (PPI). Izaziva je bakterija Treponema palidum koja prodire kroz kožu, usta, vaginu ili anus. Infekcija se relativno lako leči, ali ako se ne leči može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. 

Kako mogu da dobijem sifilis?

Svaka seksualno aktivna osoba može dobiti sifilis, kako analnim i vaginalnim, tako i oralnim seksom. Prenosi se direktnim kontaktom sa sifilitičnom ranicom, poznatom kao „tvrdi šankr“, koja se javlja na mestu prodiranja bakterije u organizam: na penisu i oko penisa, u vagini, anusu, ustima, i oko njih, kao i u kontaktu sa telesnim tečnostima inficiranog seksualnog partnera (semena tečnost, vaginalni sekret, pljuvačka). Trudna žena inficirana sifilisom, može preneti infekciju nerođenom detetu.

Koji su simptomi sifilisa?

Simptomi sifilisa se ispoljavaju različito u odnosu na stadijum bolesti. Tipični simptomi su sifilitična bezbolna ranica – „tvrdi šankr“, uvećane bezbolne limfne žlezde, osip i promene po koži. U asimptomatskoj fazi sifilis ne ispoljava nikakve simptome, dok u kasnoj može doći do oštećenja na mozgu, nervima, srcu. Komplikacije nelečenog sifilisa su gubitak vida, upala mozga i dr.

Kako da ne dobijem sifilis?

Jedini način da ne dobiješ sifilis je da nemaš seks, ili da budeš u obostrano monogamnoj vezi sa osobom koja nije inficirana. Kondomi smanjuju rizik od inficiranja, jer sprečavaju kontakt sa ranicom – šankrom, koja je izvor infekcije. Međutim, šankr se može pojaviti i na mestima koja nisu pokrivena kondomom. 

Kako da saznam da li imam sifilis?

Jedini način da saznaš da li imaš sifilis je da obaviš laboratorijske testove iz krvi za sifilis (TPHA i VDRL), ili brzi test. Da bi rezultat testa bio validan, potrebno je da od rizika za infekciju do testiranja prođe 6 nedelja (za laboratorijske testove), odnosno 3 meseca (za brze testove). 

Da li je sifilis izlečiv?

Sifilis je izlečiv. Leči se penicilinom ili odgovarajućim antibioticima. Rano otkrivanje i lečenje infekcije, smanjuje rizik od pojave komplikacija i trajne štete po organizam. Nakon izlečenja sifilis se može ponovo dobiti.