×
Testiraj se

Samotestiranje – testiranje u kućnim uslovima

priredio: Bratislav Prokić, decembar 2022.
recenzija: Prof. dr Biljana Kocić, epidemiolog,
Institut za javno zdravlje – Niš

Ako testiranje želiš da obaviš u privatnosti svog doma, preporučujemo ti da pre i posle testiranja obaviš savetovanje putem naše telefonske linije na 063557890

Šta je samotestiranje?

Samotestiranje je brz i jednostavan način da saznaš svoj HIV status, koristeći test namenjen ličnoj upotrebi kod kuće, bez pomoći zdravstvenog radnika.

Koliko traje proces samotestiranja?

Kompleti za kućno testiranje su dizajnirani da budu laki za upotrebu. Potrebno je oko 5 minuta da obaviš proceduru samotestiranja i još 15 minuta da sačekaš očitavanje rezultata.

Gde mogu da nabavim test za kućnu upotrebu?

Test za kućnu upotrebu je registrovan u Srbiji od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva, ali do pojave ovog teksta nije dostupan u maloprodaji. Kada se bude pojavio, objavićemo na našem sajtu i društvenim mrežama. Kupovina neregistrovanih testova putem interneta je nelegalna i takvi testovi možda ne ispunjavaju visoke standarde u pogledu tačnosti rezultata.

Koliko je pouzdan test za samotestiranje?

Test koji je registrovan u Srbiji je veoma tačan. Ipak, moraš pažljivo da pratiš uputstva i ispoštuješ period prozora od 3 meseca kako bi dobio tačan rezultat. Ako test pokaže da imaš HIV, potrebno je da uradiš potvrdne testove.

Objavljeno uz podršku