×
Testiraj se

Šta znači pozitivan (reaktivan) rezultat testa na HIV

priredio: Bratislav Prokić, novembar 2022.
recenzija: Prof. dr Biljana Kocić, epidemiolog,
Institut za javno zdravlje – Niš

Ako si dobio pozitivan rezultata testa i pitaš se šta i kako dalje, znaj da nisi sam. Kontaktiraj nas za sve informacije i podršku.

Šta znači pozitivan rezultat testa na HIV?

Pozitivan ili reaktivan rezultat testa, pokazuje da je test reagovao na nešto u tvojoj krvi, što treba dalje istražiti. Ovakav rezultat testa na HIV se smatra preliminarnim i na osnovu njega se ne može dati konačna dijagnoza, već je potrebno da uradiš potvrdne testove.

Može li rezultat testa na HIV biti lažno pozitivan?

Lažno reaktivni rezultati testa na HIV su jako retki, ali su mogući zbog reakcije testa na drugu infekciju ili supstancu. Uobičajni uzroci su: nedavna vakcinacija protiv gripa ili hepatitisa B, autoimune bolesti, lajmska bolest, polne bolesti poput sifilisa, mononukleoza, trudnoća, primena gamaglobulina i imunoglobulina.

Gde da uradim potvrdan test na HIV?

Najbolje je da potvdne testove uradiš u zdravstvenim ustanovama koje imaju najprecizinije tehnologije i puno iskustva u izvođenju takvih testova. Pre svega na odeljenjima za HIV pri infektivnim klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i u savetovalištima za HIV pri zavodima i institutima za javno zdravlje.

Za koliko ću dobiti rezultat potvrdnog testa na HIV?

U većini javnih zdravstvenih ustanova rezultat potvrdnog testa će biti gotov sutradan, a ponegde u roku od nekoliko dana.

Ako nemam zdravstveno osiguranje, da li mogu da uradim potvrdni test na HIV?

Sa preliminarnim pozitivnim rezultatom testa na HIV moćićeš da uradiš potvrdni test u referentnim zdravstvenim ustanovama i bez zdravstvenog osiguranja. Ukoliko lekar nakon potvrdnih testova postavi dijagnozu HIV infekcije, sa izveštajem o dijagnozi možeš da ostvariš pravo na zdravstveno osiguranje kako bi započeo lečenje.

Objavljeno uz podršku